Selecteer een pagina

De keuze van je vervoermiddel maakt dus wel uit.

Marieke Gorkink, Communicatieadviseur energietransitie en circulaire economie

10 februari 2017

Ik beken. Afgelopen jaar ben ik maar liefst drie keer in het vliegtuig gestapt. In januari naar Stockholm, in juli naar Amerika en in september naar Ibiza. Superleuk natuurlijk. Toch knaagt er iets, als ik naar de foto’s kijk.

Hoeveel heb ik het milieu hier eigenlijk mee belast? En had dat ook anders gekund? Met net zoveel plezier en minder vervuilend? Na enige zelfreflectie ontdek ik dat ik met net zoveel plezier terug denk aan de kampeervakantie op Terschelling en de mooie vakanties in Italië of Slovenië als aan de vliegvakanties verder weg. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik nooit meer in het vliegtuig stap. Want natuurlijk heb ik met volle teugen genoten van de helikoptervlucht over de Grand Canyon, de gekkigheid in Las Vegas en de jeeptour in Sedona. Maar een huttentocht in de Dolemieten vergeet ik ook nooit meer. Misschien moet ik maar eens beginnen om het te beperken. Niet ieder jaar, niet zo vaak en eerst even nadenken of er dichter bij huis ook een leuke bestemming is. Dat lijkt mij een haalbare kaart. Bij deze spreek ik met mijzelf af: dit jaar stap ik niet in het vliegtuig.

Wist je dat er voor 6,5 uur vliegen 130 bomen geplant moeten worden ter compensatie? Voor de auto zijn 17 bomen nodig en voor de trein 8 bomen. De keuze van je vervoermiddel maakt dus wel uit. Bron: De Verborgen Impact van Babette Porcelijn.